Geschiedenis

In maart 1942 richtte Siebrand Bakkenist het bureau Bakkenist, Spits en Co op.  Eind 1963 stapte hij over naar de leiding van AKZO, en na 1970 werd hij bekend als voorzitter van het VNO. Hij overleed eind 2008 op de leeftijd van 94 jaar.

SiebrandBakkenist

De leiding van Bakkenist, Spits en Co ging in 1963 over naar Beutick en Hesterman. Begin 1966 traden ook Van Kooten en Loot tot de directie toe.

BSC-directie1963

In 1964 werd in Rotterdam een kantoor geopend, en in Groningen werd door samenwerking met het accountantskantoor Doornbos het bureau Bakkenist Spits Doornbos en Co opgericht.  In 1967 splitsten de accountants zich af en werd de naam gewijzigd in Bakkenist, Spits en Co, Organisatie adviseurs. Het bureau groeide naar een omvang van ruim 100 medewerkers in 1970.

BSC-1971

Begin 1968 werd met de amerikaanse Auerbach corporation een automatiseringsbureau opgezet. Dit werd in 1970 zonder Auerbach voortgezet onder de naam Consultdata Nederland B.V.

logo-Consultdata

In 1973-74 werd de directie versterkt met de heren Muys en Onnes in verband met de pensioenering van Beutick en Hesterman.  Tussen 1978 en 1995 traden Van der Plas, Verberg, Van Meer en van Hee toe tot de directie.

B-directie-1995

In 1990 verhuisde de hoofdvestiging van het kantoor Emmaplein Amsterdam naar een nieuw gebouw in Diemen. Praktisch gesproken een grote verbetering, maar velen dachten jaren later nog met nostalgie terug aan de sfeervolle locatie naast het Vondelpark. Met het nieuwe pand kwam een nieuwe naam: Bakkenist Management Consultants. Dat paste bij de ambitie om ook internationale projecten uit te voeren.

BSC-EmmapleinWisselwerking 46-48 Diemen

 

 

 

 

 

De samenwerking in een Europees netwerk bleek een te losse en vrijblijvende constructie, en dat leidde tot discussie over de koers van het bureau omdat veel klanten meer en meer internationaal opereerden. Kort samengevat was de vraag of het bureau kleiner en specialistischer wilde worden in Nederland of groter en met een breed profiel in internationaal verband. Uiteindelijk werd in 1999 de knoop doorgehakt en werd gefuseerd met de adviestak van Deloitte. Niet iedereen voelde zich gelukkig in een grote organisatie, en in 2009 werd een nieuw Bakkenist opgericht onder de naam Bakkenist organisatieadviseurs en managers, zie bakkenist.nl .

Na de fusie met Deloitte werd de stichting Bakkenist foundation opgericht als platform voor alumni van het oude en intussen het nieuwe Bakkenist, en met het doel om nieuwe ideeen op het gebied van Organisatie en Informatie te steunen.

Logo-Bakkenist-Foundation-4D001D